Nieuwsbrief CE in de regio, nr.2

Nieuwsbrief CE in de regio 2, november 2022

Rijkswaterstaat houdt u, in opdracht van het ministerie van IenW, via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie zoals aansprekende praktijkvoorbeelden bij decentrale overheden, actualiteiten, beleidsdocumenten, handreikingen en inspirerende bijeenkomsten. Veel leesplezier!

Naar het overzicht van de vorige nieuwsbrieven.

Circulaire Ambachtscentra op bezoek bij WaardeRing in Zwolle

Hoe betrek je het onderwijs bij je circulaire ambachtscentrum? Hoe pakken de verschillende circulaire ambachtscentra het aan? Wat werkt wel en wat werkt niet? Begin oktober kwamen afgevaardigden van circulaire ambachtscentra (CA) uit het hele land naar Zwolle op uitnodiging van Rijkswaterstaat, die gemeenten ondersteunt bij het ontwikkelen van CA’s. Hierbij was speciale aandacht voor reparatie, waarover op 14 november a.s. ook een online lunchlezing plaatsvindt.

Chemische Recycling in een stroomversnelling

Europa wil klimaatneutraal zijn en daarvoor is het belangrijk om volop in te zetten op circulariteit. Recente ontwikkelingen in markten en beleid wijzen op een duidelijke transformatie en langdurige verandering in de waardeketen en grondstoffen. Chemische recycling komt in een stroomversnelling.

Tilburg wil in 2045 een volledig circulaire gemeente zijn

Circulaire economie staat al sinds 2016 op de agenda van de gemeente Tilburg. In de eerste jaren was hun aanpak vooral ‘leren door te doen’. Dat is veranderd naar een meer programmatische aanpak met het nieuwe uitvoeringsprogramma Tilburg Circulair 2022-2025. De reden: in 2045 wil Tilburg een volledig circulaire gemeente zijn.

Zo kan het Versnellingshuis jou als overheid helpen

Logo versnellingshuisHet Versnellingshuis Nederland Circulair helpt ondernemers in de circulaire economie. Maar ze kunnen ook iets voor overheden doen en andersom ook! 
Veel regionale overheden hebben de wens dat het (lokale) bedrijfsleven verduurzaamt en bijdraagt aan de maatschappelijke opgaven. In de circulaire economie lopen bedrijven nog wel eens tegen belemmeringen op. Het Versnellingshuis helpt ondernemers met deze circulaire vraagstukken, over bijvoorbeeld wet- en regelgeving, financiering, kennis en netwerk.

Retourboulevard Amersfoort: de duurzame conceptstore voor een circulaire toekomst

In 2021 opende de Amersfoortse Retourboulevard haar deuren. Op deze prachtige plek kunnen circulaire makers uit Amersfoort hun producten produceren én verkopen. We nemen een kijkje achter de schermen.

Bekijk ook het filmpje

Kennisplatform Circulaire Economie

Ken je het Kennisplatform circulaire economie voor decentrale overheden al? Ditplatform biedt decentrale overheden allerlei tips hoe je het verschil kunt maken in de circulaire economie.

Aan bod komen de thema’s bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval. Met praktijkvoorbeelden en concrete tips om als gemeente, provincie of waterschap met circulaire economie aan de slag te gaan. Het platform is opgezet met ondersteuning van IPO, VNG en de UvW.

Stimuleringsfonds circulaire fabrieken

De cleantechregio - Apeldoorn, Deventer en Zutphen - lanceert een stimuleringsfonds voor circulaire fabrieken in deze regio. Maakbedrijven met circulaire ambities kunnen hiermee de circulaire producten van de toekomst maken. Het project en bijbehorend fonds Circulaire Fabrieken wordt uitgevoerd in het kader van de Cleantech Regio Deal, een partnerschap tussen Rijk en regio.

LEF-talks voor duurzame ambtenaren

Op vrijdag 9 december 2022 organiseert DuurzaamDoor LEF-talks voor en door ambtenaren. In deze LEF-talks gaan we met elkaar in gesprek over de lessen en inzichten uit het werk van ambtenaren.
Afgelopen jaar zijn diverse ambtenaren versterkt in hun rol om klimaat en circulaire opgaves versneld te realiseren. De lessen en inzichten hieruit worden gedeeld tijdens de LEF-talks.