Inventariseren CE bij andere overheden

Maak gebruik van al bestaand beleid en kennis over CE in jouw regio.

Inventariseren CE bij andere overheden

Provincies en verschillende (grotere) gemeenten hebben al circulair beleid ontwikkeld of zijn daar mee bezig. Daarom zijn er vaak al inventarisaties gedaan naar de belangrijkste grondstofstromen, circulaire kansen of circulaire koplopers in de regio. Deze informatie kan een gemeente die start met circulaire economie flink op weg helpen en een hoop (dubbel) werk besparen.

Breng daarom het circulaire beleid, regelgeving, leertrajecten en subsidies van andere overheden en van (grotere) gemeenten in jouw buurt in kaart. Kijk welke kennis en voorbeelden je kunt gebruiken en waar je bij kunt aansluiten.

Wat?

Waarom?

Hoe?

STAPPENPLAN

Maak gebruik van al bestaand beleid en kennis over CE in jouw regio.

Jouw gemeente heeft op gebied van circulaire kansen en focusgebieden vaak veel overeenkomsten met buurgemeenten of bijv. de provincie of het waterschap. Doe geen dubbel werk en benut beleid en onderzoeken die er al zijn.

Bestudeer CE beleid en achtergrondinfo van buurgemeenten, de provincie en het waterschap.

Op de IPO CE Krachtenkaart en CE Kansenkaart vind je een inventarisatie van wat er per provincie al aan CE wordt gedaan.

Onderzoek of er in de regio een samenwerkingsverband is tussen overheden (en evt. andere partijen) op het gebied van circulaire economie en sluit je aan

Circulaire doelstellingen behaal je niet alleen als gemeente. Cirkels zijn makkelijker te sluiten op grotere (regionale) schaal. En er is natuurlijk veel te leren van anderen.

Zie de voorbeelden en info over regionale samenwerkingsverbanden op deze pagina.

Tip:

Voorbeelden van beleid en focuspunten van andere overheden in jouw regio vind je in de Regioboeken CE-aanpak , maar kijk zelf verder naar recentere voorbeelden en voorbeelden uit jouw regio!

Hulpmiddel

Mogelijke meerwaarde van andere overheden

Inventariseer:  Wat is interessant voor mij?

‘INVENTARISATIE CE BIJ ANDERE OVERHEDEN’

(Buur)gemeenten/grotere gemeenten in omgeving

Mogelijk zijn grotere gemeenten in jouw regio al een stuk verder op gebied van CE. Simpelweg om dat er meer capaciteit en/of middelen beschikbaar zijn. Leer van hun aanpak en maak gebruik van wat zij al op de plank hebben liggen!

  • Welke buur- of grote gemeente heeft al CE beleid, een CE uitvoeringsprogramma?  Wat zijn hun belangrijkste CE doelen en/of focuspunten?
  • Welke gemeenten lopen voor op circulair inkopen?
  • Overige interessante punten en belangrijkste contactpersonen?

Provincie

Alle provincies hebben inmiddels een programma op gebied van circulaire economie. Een groot deel van de provincies heeft ook inventarisaties gedaan van de belangrijkste grondstofstromen, circulaire bedrijvigheid enz. Dit geeft voldoende inzicht en hoef je als gemeente niet zelf te doen!

Bovendien zetten de meeste provincies zich actief in om de samenwerking met en tussen gemeenten te versterken om zo gezamenlijk de circulaire ambities te realiseren.

  • Heeft jouw provincie een bedrijven- en/of grondstoffenscan? Wat zijn de belangrijkste bedrijven en grondstofstromen?
  • Wat zijn de belangrijkste CE doelen en/of focuspunten van de provincie?
  • Wat heeft jouw provincie te bieden voor gemeenten (denk aan financiële middelen, kennis, werkgroepen, enz.)?

Waterschap

Vanuit hun wettelijke taak voor waterbeheer en verwerking van afvalwater zetten ook waterschappen zich in voor een circulaire economie. O.a. door: circulair inkopen, grondstofterugwinning uit afvalwater en koppeling van CE met water- en natuurbeheer en klimaatadaptatie.

  • Heeft het waterschap van jouw regio al CE beleid en een CE uitvoeringsprogramma? Wat zijn hun belangrijkste CE doelen en/of focuspunten?

Omgevingsdienst

Omgevingsdiensten werken in opdracht van gemeenten op gebied van toezicht en handhaving. Vanuit die rol komen zij bij veel bedrijven over de vloer en hebben zij een goed inzicht in de kansen en knelpunten op gebied van circulaire bedrijvigheid en wet en regelgeving.

  • Hoe actief is de Omgevingsdienst in jouw regio op gebied van circulaire economie? Waar zien zij kansen en belemmeringen voor CE bij bedrijven in jouw gemeente/regio?

Regionaal samenwerkingsverband

In elke provincie zijn een of zelfs meerdere regionale samenwerkingsverbanden die zich specifiek met circulaire economie bezig houden. Soms bestaat het samenwerkingsverband uit alleen overheden, vaker is het een combinatie van overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Er zijn samenwerkingen op specifieke  onderwerpen/ketens (bijv. biobased grondstoffen of agro/food) en op CE in de breedte.

  • Welke regionale samenwerkingsverbanden zijn er die zich bezig houden met CE?
  • Op welk(e) onderwerp(en) richten deze samenwerkingsverbanden zich? Welke projecten zijn er vanuit het samenwerkingsverband gestart?
  • Wie nemen er deel aan deze samenwerkingsverbanden?

Regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM)

ROM’s investeren met name in innovatieve regionale bedrijven. Ook herstructureren zij bedrijventerreinen en stimuleren zij ondernemers om zich in de regio te vestigen.

  • Welke subsidies en financiële regelingen op het gebied van circulaire economie zijn er vanuit de ROM?

Economic board

Economic boards zijn bestuurlijke samenwerkingen van overheden kennisinstellingen en bedrijven die zich richten op de economische versterking van de regio.

  • Aan welke onderwerpen en ontwikkelingen op gebied van CE geeft de Economic board prioriteit?
  • Welke bestuurders van jouw organisatie zitten in de Economic board?

Tip:

Naast andere overheden zijn er nog verschillende andere regionale partners om mee samen te werken. Kijk bij de bouwsteen ‘Andere partners in de regio



Laten we elkaar inspireren!

Heb je een vraag of suggestie over de Bouwstenen Circulaire economie? Wij stellen elke schakel in de circulaire keten op prijs!