Nationaal CE beleid

Het Rijksbrede programma circulaire economie vormt de basis voor circulair beleid in Nederland.

Nationaal CE beleid

Rijksbreed programma Circulaire Economie

Het Rijksbrede programma circulaire economie vormt de basis voor circulair beleid in Nederland. Om tot een circulaire economie in Nederland te komen heeft de Rijksoverheid gekozen voor een publiek-private aanpak: overheden, marktpartijen en andere maatschappelijke organisaties vormen samen transitieteams die zich focussen op vijf transitiethema’s. Dit zijn prioritaire sectoren en ketens die het meeste impact hebben op het milieu en belangrijk zijn voor onze economie. Daarvoor zijn in 2018 vijf transitieagenda’s opgesteld:

  1. Transitieagenda Maakindustrie
  2. Transitieagenda Kunststoffen
  3. Transitieagenda Circulaire Bouweconomie
  4. Transitieagenda Consumptiegoederen
  5. Transitieagenda Biomassa en Voedsel

Uitvoeringsprogramma CE

In het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie worden vanuit de transitieagenda’s en vanuit dwarsdoorsnijdende thema’s (zoals wet en regelgeving) de activiteiten vastgesteld die leiden tot de stip op de horizon: Nederland circulair in 2050. Het realiseren van de acties en projecten van het Uitvoeringsprogramma is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheden en maatschappelijke organisaties.

Bijsturing van beleid

De beschikbare kennis over de voortgang van de circulaire economie wordt tweejaarlijks gepubliceerd in een Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER), zodat op basis van actuele informatie bijsturing van het beleid mogelijk is. Het Uitvoeringsprogramma CE wordt jaarlijks geactualiseerd.

Rijksbrede doelstellingen CE

  • Einddoel: volledig circulair in 2050
  • Tussendoel: in 2030 50% minder gebruik van primaire grondstoffen

Het nationale einddoel en tussendoel hebben een mobiliserende werking in de aanvangsfase van de transitie naar een CE. Maar deze doelen zijn nog onvoldoende concreet om effectief beleid te kunnen voeren.  Het Rijk is daarom gestart met het verder concretiseren van het halveringsdoel en het vaststellen van de aanvullende doelen voor concrete productgroepen per transitieagenda. Door bij het formuleren van doelen naar een productgroep (bijv. vleesproducten, elektronica of textiel) te kijken, is het mogelijk om te sturen op grondstoffengebruik en milieueffecten over de gehele levensduur van producten in de gehele productieketen.

Tip:

Steeds meer overheden hebben zelf al concretere doelstellingen geformuleerd. In andere bouwstenen laten we zien hoe je tot meer focus  (en daarmee concretere doelen) voor jouw gemeente of regio kunt komen.

Wil je meer weten over de nationale doelen en de nadere uitwerking daarvan? Lees dan de PBL publicatie ‘Mogelijke doelen voor een circulaire economie’ (2021)



Laten we elkaar inspireren!

Heb je een vraag of suggestie over de Bouwstenen Circulaire economie? Wij stellen elke schakel in de circulaire keten op prijs!