Meten, data en materialenpaspoort
Hoogwaardig hergebruik vereist gedetailleerd inzicht in de materiaalstromen van onze bouwwerken. Bijvoorbeeld informatie over de hoeveelheden, kwaliteit en over wanneer de materialen vrijkomen. Marktpartijen moeten deze informatie in de toekomst ook kunnen leveren bij de aanleg of beheer en onderhoud van bouwwerken.
Door het verzamelen van deze informatie hoeven we geen nieuwe primaire grondstoffen aan te spreken. We gebruiken bijvoorbeeld beton dat vrijkomt uit oude bouwwerken om hoogwaardig nieuw beton te maken.
Een instrument om alle onderdelen en grondstoffen in onze bouwwerken inzichtelijk te maken, is het materialenpaspoort. Dit ontwikkelen we samen met de markt.
Rijkswaterstaat zoekt circulaire innovaties
Rijkswaterstaat is (tot september 2020) op zoek naar circulaire innovaties in de grond, weg- en waterbouwsector (GWW). Lees het nieuwsbericht.
Publicaties
- Materialenpaspoort (pdf, 490 kB) 2020-01
- EME pilot report (Excess Materials Exchange) 2019-07
- Verkenning circulaire prestatie-indicatoren voor materiaalgebruik - 2019-05
- Programma van Informatie-Eisen materialenpaspoort Infra : adviesrapport 2018-12
- DuboCalc en CE : eindrapportage 2018-06
- Infovragen materialenpaspoort: casus Prinses Beatrixsluis 2018-01
- Circulaire economie indicatoren voor Rijkswaterstaat 2017-12
- Eindrapportage implementatie grondstoffenefficiency 2017-11
- Eenduidig bepalen van circulariteit in de bouwsector 2017-10
- Grondstoffenpaspoort : grondstof voor circulaire economie 2017-04
- Multicirculariteit in LCA : relevante Europese ontwikkelingen 2016-12
Beatrixsluis: pilot met een materialenpaspoort
In 2017 hebben we geëxperimenteerd met een materialenpaspoort. Het initiatief hiervoor kwam van aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk, die de Beatrixsluis uitbreidt. Bekijk de video:
Wat doet RWS?
Rijkswaterstaat neemt in de sector momenteel een trekkersrol op zich in de ontwikkeling van het materialenpaspoort. Producenten van bouwmaterialen spelen een cruciale rol als leverancier van de meeste basisinformatie. Zij hebben er ook belang bij: om producten te kunnen maken van secundaire grondstoffen hebben ze kwalitatief goede en betrouwbare informatie nodig over de secundaire grondstoffen die ze gebruiken. Tegelijkertijd werken we ook aan het ontwikkelen van prestatie-indicatoren om te kunnen sturen op circulair werken binnen Rijkswaterstaat.