Toepassingstrajecten 2019

Werk je bij een gemeente of reinigingsdienst en wil je jouw zwerfafvalaanpak versterken? Sluit je dan aan bij een toepassingstraject.

Concreet aan de gang met één aspect en ervaringen uitwisselen

Een toepassingstraject bestaat uit twee of drie bijeenkomsten. Je werkt met een kleine groep van andere gemeenten aan je eigen casus. Je maakt een probleemanalyse, krijgt inspiratie en feedback van collega-gemeenten en ontwikkelt een concrete aanpak voor jouw situatie. Daarbij krijg je ondersteuning van adviseurs van het zwerfafvalteam van Rijkswaterstaat.

Communicatie en gedrag - 9 mei en 29 mei 2019
Afvalbakken voor beginners - 16 mei 2019
Het effect van gescheiden afvalbakken op de openbare ruimte - 28 mei 2019
Voorkom bijplaatsingen -  27 juni 2019

Een toepassingstraject is gratis en exclusief voor gemeenten en reinigingsdiensten. De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht, vlakbij het Centraal Station. De datum van de eerste bijeenkomst staat vast, de volgende plannen we (meestal) in overleg met de deelnemers.

Communicatie en gedrag - 9 mei 2019 (vol)

Dit traject is vol. Vanwege die grote interesse wordt het toepassingstraject 'Gedrag, communicatie en schoon' ook aangeboden vanaf 29 mei 2019. Meld je aan voor dit extra traject!

Afvalbakken voor beginners - 16 mei 2019

Afvalbakken zijn de allerbeste ambassadeurs én gedragsbeïnvloeders voor een schone leefomgeving. Wist je bijvoorbeeld dat betere vormgeving en plaatsing van bakken de hoeveelheid zwerfafval tot 50% kan doen afnemen? En dat groene opvallende afvalbakken tot 30% meer afval ophalen?Heb jij last van klagende bewoners over de plek waar afvalbakken staan? Of zitten afvalbakken regelmatig te vol? Heb je meer dan een gemiddeld aantal afvalbakken per inwoner, en wil je de hoeveelheid afvalbakken verminderen zonder dat er extra zwerfafval ontstaat? Wil je meer weten over het goed plaatsen en vormgeven van afvalbakken? Volg dan dit praktische toepassingstraject en ga samen met andere gemeenten aan de slag.
Meld je aan!

Het effect van gescheiden afvalbakken op de openbare ruimte - 28 mei 2019

Wil jij ook gescheiden afvalbakken plaatsen in jouw gemeente? Ben je op zoek naar ervaringen van andere gemeenten of wil je jouw ervaringen delen op het gebied van keuze afvalbakken, kleuren, pictogrammen, kwaliteit afvalstromen, logistieke kosten en effecten op schoon? Geef je dan nu op voor dit unieke toepassingstraject!

Een groot aantal gemeenten past nu al gescheiden afvalbakken toe in de openbare ruimte. Daarnaast zijn er gemeenten die hiermee willen starten. Wat is de reden om gescheiden afvalbakken toe te passen? Welk effect wil en kan de gemeente hiermee bereiken?

Onder begeleiding van adviseurs van Rijkswaterstaat ga je gescheiden afvalbakken in jouw gemeenten toepassen en meet je de effecten hiervan op het gebied van kosten, kwaliteit gescheiden stromen, communicatiewaarde en schoonheidsgraden.
Meld je aan!

Communicatie en gedrag - extra traject start 29 mei 2019

Goede communicatie is essentieel bij de aanpak van zwerfafval. Natuurlijk ga je informeren over je doelen en aanpak, online en offline. Dat is voor de mensen die bewust op zoek gaan naar informatie. Zo bereik je de groep hoog betrokkenen. Als je wilt verbreden naar andere groepen, dan heb je het hele palet aan communicatie nodig. Denk bijvoorbeeld aan luisteren naar wat er leeft, gesprekken op gang brengen, verhalen (laten) vertellen etc. En dan zijn er de afvalbakken, containers en veegwagens die met uitgekiende boodschappen en aankleding gedrag van mensen veranderen.
In dit toepassingstraject komt het hele palet van communicatie aan bod. Uiteraard mét recente gedragsinzichten. Toegepast op zwerfafval met uitstapjes naar afval scheiden.

Vanwege grote interesse (het traject dat start op 9 mei is vol) wordt het toepassingstraject 'Gedrag, communicatie en schoon' ook aangeboden vanaf 29 mei 2019. Meld je aan voor dit extra traject!

Voorkom bijplaatsingen - start 27 juni 2019

Van bankstellen tot dozen en van kapotte TV’s tot gewone vuilniszakken. Bijplaatsingen zijn een lastig probleem voor veel gemeenten. De oorzaken variëren, maar het is altijd ook een gedragskwestie. Gedrag dat is te sturen door inrichting van de omgeving, het op orde houden van de containers(plaatsen) of handhaving. In dit toepassingstraject ontdek je welke maatregelen er in jouw gemeente voor gaan zorgen dat er minder bijplaatsingen zijn.
Meld je aan!