Toepassingstrajecten 2019

Werk je bij een gemeente of reinigingsdienst en wil je jouw zwerfafvalaanpak versterken? Sluit je dan aan bij een toepassingstraject.

Concreet aan de gang met één aspect en ervaringen uitwisselen

Een toepassingstraject bestaat uit twee of drie bijeenkomsten. Je werkt met een kleine groep van andere gemeenten aan je eigen casus. Je maakt een probleemanalyse, krijgt inspiratie en feedback van collega-gemeenten en ontwikkelt een concrete aanpak voor jouw situatie. Daarbij krijg je ondersteuning van adviseurs van het zwerfafvalteam van Rijkswaterstaat.

Schone stranden - 14 februari 2019
Sturen op Beleving - 18 maart 2019
Schone evenementen - 21 maart 2019
Participatie - 11 april 2019
Schone rivieren –  18 april 2019
Communicatie en gedrag - 9 mei 2019
Voorkom bijplaatsingen -  27 juni 2019

Een toepassingstraject is gratis en exclusief voor gemeenten en reinigingsdiensten. De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht, vlakbij het Centraal Station. De datum van de eerste bijeenkomst staat vast, de volgende plannen we in overleg met de deelnemers.

Schone stranden - start 14 februari 2019

Ben jij bezig met het schoonhouden van de stranden, maar vraag je je af hoe je dit nóg beter kunt doen of nóg beter kunt uitbesteden? Doe dan mee met het toepassingstraject schone stranden dat start op 14 februari 2019 (‘s ochtends). Daarin gaan we aan de slag met jouw casus om bijvoorbeeld te zorgen dat bezoekers hun afval nog beter in de afvalbak gooien, dat de parkeerplaats schoon blijft of de paviljoenhouders nog meer bijdragen aan het schoonhouden van het strand.

Meer informatie
Meld je aan!

Sturen op Beleving - start 18 maart 2019

Bij de aanpak van zwerfafval komt de beleving van burgers bij steeds meer gemeenten centraler te staan. Waar stuur jij op bij reiniging en schoonhouden van de leefomgeving? Op stuks zwerfafval op straat of op wat inwoners schoon genoeg vinden? Ben je ook benieuwd hoe je beleving kunt meten en welke instrumenten je kunt gebruiken om beleving te beïnvloeden in de praktijk? Kom dan naar het toepassingstraject 'Sturen op beleving' dat start op 18 maart en werk onder begeleiding van belevingsexperts Kees Keizer en Peter van Welsem aan een case om beleving in jouw gemeente te verbeteren.

Meld je aan!

Schone evenementen - start 21 maart 2019

Ben jij bezig met de aanpak van schone evenementen, maar vraag je je af hoe je organisaties van evenementen enthousiast kunt maken voor de schoon-zaak? Faciliteer je als gemeente evenementen met opvallende bakken? Of stel je het gebruik van harde statiegeldbekers verplicht in de evenementenvergunning? Hoe ga je bijvoorbeeld om met evenementen die geen duidelijke afbakening hebben, zoals met Koningsdag? En hoe werk je toe naar circulaire evenementen zonder het organisaties nóg ingewikkelder te maken met allemaal extra regels? Dit soort vragen en meer kunnen aan bod komen bij het toepassingstraject Schone evenementen dat start op 21 maart 2019.

Meer informatie
Meld je dan direct aan

Participatie - start 11 april 2019

Sta je voor de opgave om samen met inwoners en bedrijven te zorgen voor een schonere openbare ruimte? Omdat bewoners in jouw gemeente het initiatief nemen om zwerfafval op te ruimen en jou vragen hoe je ze ondersteunt? Of omdat je zelf bewoners, winkeliers en organisaties wil motiveren om in hun buurt, wijk of park zwerfafval op te ruimen?

Wil je de samenwerking met bewoners of winkeliers structureel vastleggen? Wil je nieuwe groepen bereiken? Wil je weten hoe ze het in andere gemeenten aanpakken? Wil je voorbeelden en do’s en don’ts? Wil je sparren met collega’s uit andere gemeenten?

Schrijf je dan in voor dit toepassingstraject.

Schone rivieren –  start 18 april 2019

Ligt jouw gemeente langs een grote rivier en zoek je oplossingen om er voor te zorgen dat er geen zwerfafval van het land in het water komt? Kom dan naar het toepassingstraject schone rivieren dat Rijkswaterstaat organiseert voor gemeenten op 18 april. Een overgroot deel van het zwerfafval in rivieren komt namelijk van land. Het waait van kades of vanuit (te volle) prullenbakken zo het water in. Ook bij grote evenementen zoals carnaval belanden soms honderden plastic bekertjes en confettisnippers in het water.

Wat kun je als gemeente doen om er voor te zorgen dat dit afval niet in het water belandt en uiteindelijk onderdeel wordt van de plastic soep? En welke oplossingen hebben andere gemeenten al bedacht om er voor te zorgen dat zwerfafval op de oevers en kades blijft en niet in het water komt? Speelt dit ook bij in jouw gemeente? Meld je dan snel aan voor het toepassingstraject schone rivieren dat start op 18 april.

Communicatie en gedrag - start 9 mei 2019

Goede communicatie is essentieel bij de aanpak van zwerfafval. Natuurlijk ga je informeren over je doelen en aanpak, online en offline. Dat is voor de mensen die bewust op zoek gaan naar informatie. Zo bereik je de groep hoog betrokkenen. Als je wilt verbreden naar andere groepen, dan heb je het hele palet aan communicatie nodig. Denk bijvoorbeeld aan luisteren naar wat er leeft, gesprekken op gang brengen, verhalen (laten) vertellen etc. En dan zijn er de afvalbakken, containers en veegwagens die met uitgekiende boodschappen en aankleding gedrag van mensen veranderen.
In dit toepassingstraject komt het hele palet van communicatie aan bod. Uiteraard mét recente gedragsinzichten. Toegepast op zwerfafval met uitstapjes naar afval scheiden.
Meld je aan!

Voorkom bijplaatsingen - start 27 juni 2019

Van bankstellen tot dozen en van kapotte TV’s tot gewone vuilniszakken. Bijplaatsingen zijn een lastig probleem voor veel gemeenten. De oorzaken variëren, maar het is altijd ook een gedragskwestie. Gedrag dat is te sturen door inrichting van de omgeving, het op orde houden van de containers(plaatsen) of handhaving. In dit toepassingstraject ontdek je welke maatregelen er in jouw gemeente voor gaan zorgen dat er minder bijplaatsingen zijn.
Meld je aan!

Volgende toepassingstrajecten

In 2019 starten we ook met de thema's:

  • Zwerfafval langs doorgaande wegen
  • Schoon en gescheiden door de juiste openbare prullenbak op de juiste plek

Eerdere toepassingstrajecten

In 2018 zijn al een aantal toepassingstrajecten gestart.