Rijnjutters halen ruim 1.500 kilo afval op

Op de zonovergoten zaterdag 13 oktober hebben bijna 300 vrijwilligers in de gemeenten Duiven, Westervoort, Wageningen, Renkum, Neder-Betuwe, Utrechtse Heuvelrug en Lingewaard de oevers van de Rijn schoongemaakt. Dit was de start van het riviernetwerk Schone Rijn, een initiatief van onder meer IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland. Ook in de gemeente Zevenaar, waar eerdere jaren al opruimacties langs de Rijn zijn georganiseerd, zullen dit najaar weer Rijnjutters actief zijn.

Opruimactie_Rijnjutters_webversie

Bijna 300 vrijwilligers staken hun handen uit de mouwen in de zeven gemeenten langs de Rijn. Er werd ruim 1.500 kilo afval van de oevers van de Rijn opgeruimd. Bijzondere vondsten waren onder meer een fiets, autobanden, asbesthoudende platen, staalkabels en een winkelwagen. De Rijnjutters zijn met name afkomstig van lokale sport- en vrijetijdsverenigingen. Op deze manier hopen de initiatiefnemers meer mensen te betrekken bij en bewust te maken van het probleem rondom zwerfafval.

De start van dit nieuwe samenwerkingsverband was in Duiven, in aanwezigheid van wethouders Ton Spaargaren (gemeente Duiven) en Hans Breunissen (gemeente Westervoort). Zij spraken onder meer over de noodzaak van een schoon rivierenlandschap en het belang van het terugdringen van de plastic afvalstroom naar zee. Joline de Weerdt, regiodirecteur van IVN Natuureducatie regio Oost, vertelde meer over het project Schone Rivieren. Binnen dit project zijn niet alleen vrijwillige opruimers actief, maar ook 'rivierafvalonderzoekers'. Zij onderzoeken gedurende vier jaar lang de samenstelling van het zwerfafval langs de rivieren. Met deze informatie is het mogelijk om afvalbronnen te traceren en met de veroorzakers daarvan in gesprek te gaan. Zo hoopt IVN, samen met zijn partners Stichting de Noordzee en de Plastic Soup Foundation, de aanvoer van plastic afval bij de bron te stoppen.

In de toekomst willen de initiatiefnemers graag verder met Schone Rijn. Zo is de wens om structureel, met nóg meer gemeenten en andere organisaties opruimacties langs de rivieren te organiseren. Daarnaast bestaat de wens om ook langs de oevers van de Rijn te starten met het onderzoek naar de samenstelling van het rivieroeverafval, om ook hier afval bij de bron aan te pakken. Momenteel zijn er alleen langs de oevers van Maas en Waal rivierafvalonderzoekers actief.

In Duiven en Westervoort maakte Stichting GoClean de Liemers al actief gebruik van de app Litterati. De app - waarbij het afval wordt gefotografeerd - registreert hierbij de locatie en het type afval, waarmee patronen zichtbaar worden en eventuele bronnen in beeld brengen. Hiernaast sorteert en scheidt Stichting GoClean de Liemers het zwerfafval en levert de grondstromen in bij daarvoor geschikte verwerkers. Schoonwandelen met een missie!