Circulair textiel – klaar voor de markt!

Van gerecyclede textielvezels kun je nieuwe kwaliteitskleding maken. Dat blijkt uit negen pilotprojecten van het European Clothing Action Plan (ECAP). Tijdens het evenement 'Circular Textiles – Ready to market', vrijdag 15 februari 2019 in CIRCL te Amsterdam, werden de resultaten en geleerde lessen gepresenteerd. Ruim 150 mensen uit 12 verschillende Europese landen zagen met eigen ogen hoe de kleding eruit zag. En ze deelden in workshops kennis.

Er is geen weg meer terug

De bedrijven Schijvens Corporate Fashion, Havep, Tricorp, Moodstreet, JBC, WE-fashion, ASOS, Suitsupply en Blycolin textile service tonen aan dat je van gerecycled materiaal mooie producten kunt maken die ook commercieel interessant zijn. Gedurende drie jaar experimenteerden de mode- en werkkleding- en textielbedrijven met gerecyclede vezels voor nieuw textiel.

Schijvens Corporate Fashion maakt voor allerlei bedrijven in Nederland en daarbuiten bedrijfskleding. De ambitie is om de hele productie van bedrijfskleding circulair te maken. Volgens directeur Shirley Schijvens is er geen weg meer terug en neemt de vraag naar kleding van circulair textiel de komende tijd alleen maar toe.

Moodstreet experimenteerde met gerecycled polyester in de eigen jassencollectie. Komend seizoen gaan ze door en neemt het gebruik van gerecycled polyester met een factor tien toe. Het Belgische bedrijf JBC maakte het ontwerp van de jeans zo dat ze na het dragen ervan ze weer makkelijker gerecycled kunnen worden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In de pilots bleek dat er nog praktische uitdagingen zijn om van het gebruik van gerecyclede textielvezels op grote schaal in te voeren. Zo moet het inzamelen en de retourlogistiek van kleding verbeteren en zijn verdere innovaties nodig om bijvoorbeeld stof met coatings goed te kunnen recyclen. Ook in het design en in de wet- en regelgeving zijn verbeteringen nodig. Maar de pilots wijzen uit dat het mogelijk is om producten met gerecycled textiel op de markt te zetten. Meer weten? De resultaten van alle pilots staan in de publicatie 'Circular textiles ready to market'.

De negen pilots zijn mogelijk gemaakt door samenwerking met Europese partners en door financiering vanuit het LIFE-programma van de EU.

ECAP_Life_logos


Download de presentatie

Download het boekje

cover_Circular_Textiles_Ready_to_Market_pluswit