WE Fashion zet textielafval om in fashionable sweaters

Recyclede items bestaan voor 50% uit gedragen kleding

Utrecht, 10 oktober 2018 – WE Fashion heeft een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van duurzame kleding. Onder de noemer ‘Fiber to Fiber’, een deelproject rondom innovatie voor circulaire economie binnen het European Clothing Action Plan, heeft het merk hard gewerkt aan de ontwikkeling van twee nieuwe garens gemaakt van gerecycled katoen. Het resultaat is terug te zien in vier fashionable sweaters voor Men, die nu verkrijgbaar zijn in de WE- winkels en online op wefashion.com.

WE Fashion werkt al jaren aan het verminderen van productafval, door inzameling en recycling van afgedankte kleding te stimuleren en te faciliteren. Hergebruik van grondstoffen wordt gezien als een goede mogelijkheid om ingezamelde kleding die niet in aanmerking komt voor de tweedehands markt, op een hoogwaardige manier te recyclen.

Fiber to Fiber

WE had met het Fiber to Fiber project (F2F) voornamelijk als doel een nieuw artikel te creëren dat voor minimaal 50% uit hergebruikte vezels zou bestaan. Het resultaat van de samenwerking met Texperium en de Belgische spinner ESG zijn vier fashionable sweaters voor Men gemaakt van twee soorten garens, die qua commercialiteit, kwaliteit en prijsstelling perfect binnen het bestaande assortiment passen.  Eén garen is vervaardigd uit 50% gedragen katoenen jeans met 50% Tencel (een duurzame Lyocell-vezel afkomstig van eucalyptushout) en één garen is vervaardigd uit 50% gedragen katoenen T-shirts en 50% Tencel. De productie van de sweaters heeft plaatsgevonden in een fabriek in Bulgarije, die de hoogste score (A) voor de BSCI-audit heeft gehaald.

Succesvol project

Dankzij het gebruik van hergebruikte katoenen vezels is er bij de productie van de sweaters 92% minder water, 12% minder chemicaliën en 8% minder energie verbruikt dan bij een regulier productieproces. “We hebben textielafval weten om te zetten naar kwalitatieve nieuwe items. Dankzij het proces heeft de spinner waar wij mee samenwerkten kennis ontwikkeld over het spinnen van hergebruikte katoenen vezels. Deze kennis wordt nu gebruikt om door te ontwikkelen en garen met een nog lagere voetafdruk in meerdere kleuren te produceren. Ons uiteindelijke doel is dit garen, of een variant hierop, in te zetten voor toekomstige orders”, aldus Joris Aperghis, CEO WE Fashion.

De kennis die is opgedaan dient als case study voor andere retailers, om zo het hergebruik van gedragen kleding verder te stimuleren binnen de kledingindustrie. De garens zijn inmiddels ook beschikbaar voor andere afnemers.