Oude lakens in nieuwe werkkleding

HAVEP verwerkt post-consumer katoen in nieuw doek

HAVEP is er in geslaagd om een duurzame doeksoort te ontwikkelen voor werkkleding waarin oude lakens worden verwerkt. Met subsidie van het Fiber 2 Fiber-programma van het ECAP (European Clothing Action Plan) is een Europees productieproces uitgedacht. De nieuwe doeksoort is weer eenvoudig te recyclen (voldoet aan de D4R-richtlijnen) en bestaat voor minstens 10% uit gerecycled post-consumer materiaal. Vakmensen weten hoe moeilijk het is om met post-consumer materiaal te voldoen aan de kwaliteitseisen voor werkkleding. Om de doeksoort goed samen te stellen zijn veel testen gedaan.

Transparantie

HAVEP introduceert de nieuwe doeksoort met een film van twee vloggers die het productieproces volgen:  (youtube adres). De klanten kunnen meekijken naar de circulaire productie. HAVEP hecht aan transparantie. Samenwerking met partner REMO waarborgt die transparantie, die bijdraagt aan groter vertrouwen van de afnemers. Ieder kledingstuk krijgt een REMO-label, waarmee de klant dankzij de QR-code gemakkelijk het volledige productieproces kan volgen. De milieu-impact en de besparing van het kledingstuk (water, energie en CO₂) staan op ieder label vermeld.

Het productieproces ziet er als volgt uit:

  • Het gerecycled katoen komt van oude lakens uit wasserijen.
  • Belda Lloréns in Spanje, een duurzame spinnerij, vervezelt de lakens en spint hier nieuwe garen van.
  • Nieuw geweven doek bestaat uit 75% gerecycled garen; 65% polyester, 10% katoen en 25% virgin katoen.
  • Het hele proces vindt plaats op één vierkante kilometer in Spanje.
  • Na de veredeling van het doek (REACH compliant) maakt HAVEP in Macedonië nieuwe werkkleding. Dit is een atelier met veel aandacht voor veiligheid, eerlijke lonen en de juiste werkomstandigheden.
  • Elk kledingstuk krijgt het REMO-abel met milieu impact en een Europees label met informatie over het land van herkomst, de samenstelling en de verzorging.

Havep