Evenementen en dagattracties
Voor evenementen en dagattracties gelden regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Afhankelijk van het type evenement, open of gesloten, gelden andere regels. Voor dagattracties, waaronder musea, attractieparken en dierentuinen, gelden de regels voor consumptie ter plaatse.
Regels voor gesloten evenementen en dagattracties
Voor gesloten evenementen en dagattracties geldt dat je geen wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten mag aanbieden. Een circulair systeem, waarbij bekers en bakjes retour komen voor hergebruik, is verplicht. Hierop geldt een uitzondering onder voorwaarden. Lees meer over deze uitzondering onder het kopje Hoogwaardige recycling.
Welke bekers en bakjes vallen onder de regels?
Wel:
- Wegwerpbekers en bakjes die plastic bevatten, waaronder:
- Bioplastic.
- Toegevoegde polymeren om ze water- of vetafstotend te maken.
- Producten met een plasticvrij logo. Dit logo sluit het product niet uit van de regelgeving.
Voor wegwerpbakjes geldt aanvullend:
- Het gaat om voedsel dat gereed is voor consumptie en niet verder bereid hoeft te worden.
- Bakjes met voorverpakte etenswaren: alleen eenpersoonsporties.
- Bakjes die ter plekke worden gevuld: geen volumegrens.
Niet:
- Herbruikbare bekers en bakjes, ook als ze uit plastic bestaan.
- Flexibele voedselverpakkingen, zoals zakjes, folies en wikkels.
- Plasticvrije materialen, zoals hout of papier waar geen plastic aan is toegevoegd.
Regels voor open evenementen
Je mag je bezoekers geen gratis wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten meegeven. Hiervoor moet je een apart bedrag in rekening brengen. Ook moet je bezoekers een herbruikbaar alternatief aanbieden. Denk hierbij aan bakjes of bekers die bezoekers later weer terug kunnen brengen of de mogelijkheid om zelf een beker of bakje mee te nemen (bring your own).
Richtbedragen voor prijzen en verwerking in de kassa
In de regels staan richtbedragen voor het beprijzen van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Hier mag je van afwijken:
- € 0,25 voor een beker;
- € 0,50 voor een maaltijd, die kan bestaan uit meerdere bakjes;
- € 0,05 voor bakjes met een eenpersoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus.
De meerprijs voor een beker en bakje dat plastic bevat, moet apart op de bon worden vermeld. Voor de duidelijkheid adviseren we om het op de kassa aan te slaan als “plastic product” of meer specifiek als “plastic beker” en “plastic bakje”.
Let op: de regels worden aangepast. Straks hoeven klanten geen meerprijs meer te betalen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes voor onderweg. Houd www.minderwegwerpplastic.nl in de gaten voor actuele informatie over de aanpassing van de regelgeving.
Verschil open en gesloten evenementen
Voor een open evenement gelden andere regels dan voor een gesloten evenement. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de afweging wat voor type evenement je organiseert. Maar wat is het verschil? Kenmerken van een gesloten evenement zijn een fysieke omheining, een duidelijke in- en uitgang en een gecontroleerde toegang. Denk aan een muziekfestival of concert op een besloten locatie (binnen of buiten). Of aan een sportevenement in een stadion.
Is het evenement vrij toegankelijk en is er geen sprake van een fysieke omheining? Dan spreken we van een open evenement. Denk hierbij aan een braderie of een open stadsevenement. Een evenement hoeft niet alle kenmerken te hebben. Ook één kenmerk kan al duidelijk maken om wat voor type evenement het gaat. Organiseer je een open evenement? Dan kun je er ook voor kiezen om de regels te volgen die gelden voor een gesloten evenement.
Sommige evenementen kunnen voor een deel open en voor een deel gesloten zijn. Dan is sprake van een hybride evenement. Denk hierbij aan een loopevenement, zoals een marathon. Zo is er voor de deelnemers van een marathon een toegangscontrole, daarom spreken we hier van een gesloten evenement. Toeschouwers langs het parcours gaan niet door deze toegangscontrole. Daarom spreken we daar van een open evenement. Andere hybride evenementen zijn bijvoorbeeld carnaval en Koningsdag. Deze evenementen vinden deels in gesloten omgevingen plaats, bijvoorbeeld in een kroeg, en deels in open omgevingen, bijvoorbeeld op straat.
Grote kans dat jouw wegwerpbeker plastic bevat
De regels gelden als een wegwerpbeker of -bakje helemaal of voor een gedeelte van plastic is gemaakt. Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten een plasticlaagje om ze water- en vetafstotend te maken.
Let op: Een verklaring of certificaat dat een product ‘plasticvrij’ is, betekent niet altijd dat dit echt zo is. Het is de verantwoordelijkheid van de producent of importeur van een verpakking om te bepalen of een verpakking wel of niet onder de regels valt. Hiervoor is vaak technische kennis en een chemische analyse van de verpakking nodig. Laat je goed informeren door jouw leverancier.
Hoe zit het met producten van bioplastic?
Ook bekers en bakjes gemaakt van bioplastic vallen onder de regels. Bioplastic is biologisch afbreekbaar plastic of plastic van hernieuwbare grondstoffen (biobased). Dit soort plastic is doorgaans ook schadelijk voor het milieu als het in het zwerfafval terechtkomt.
Hoogwaardige recycling
Hergebruik is de norm voor locaties die vallen onder consumptie ter plaatse. Maar er geldt ook een beperkte uitzondering. Je kunt gebruik maken van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, als je een inzamelsysteem inricht voor hoogwaardige recycling van deze bekers en bakjes. Hoogwaardige recycling houdt in dat je de bekers en bakjes inzamelt en laat recyclen tot verpakkingsmateriaal voor eten of drinken (voedselcontactmaterialen). Het minimale percentage ingezamelde bekers en bakjes dat hoogwaardig gerecycled moet, is 80 procent in 2025 en loopt op naar 90 procent vanaf 2027. Wil je weten wat de precieze regels zijn voor hoogwaardige recycling? Kijk dan op de algemene Q&A pagina.
Let op: De regels worden aangepast. Deze beperkte uitzondering geldt straks alleen nog voor gesloten evenementen. Houd www.minderwegwerpplastic.nl in de gaten voor actuele informatie over de aanpassing van de regelgeving.
Veelgestelde vragen
Hoe zit het met voedselveiligheid bij bring your own?
Je bent als ondernemer verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van het product dat je verkoopt aan je bezoekers. Bij bring your own is de bezoeker verantwoordelijk voor het meenemen van een (optisch) schone en onbeschadigde beker of bakje. Als dit niet het geval is, mag je de beker of het bakje van je bezoeker weigeren.
Tip: Wil je weten hoe je bring your own achter de toonbank goed organiseert? Download het Bring your own informatieblad.
Kan ik de bezoekers borg vragen voor herbruikbare bekers en bakjes?
Ja. Om ervoor te zorgen dat je de herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes weer terugkrijgt, is een goed werkend retoursysteem belangrijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om borg te vragen of gebruik te maken van een retourmunt.
Download voor meer informatie en inspiratie het stappenplan: Van wegwerp naar hergebruik.
Hoe worden de regels gehandhaafd?
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet erop toe dat bedrijven, organisaties en supermarkten zich aan de regels houden. Door signalen te verzamelen, informatie te geven en te waarschuwen waar nodig. Op basis van de verzamelde informatie treedt de ILT handhavend op, bijvoorbeeld door een last onder dwangsom op te leggen.

Wanneer voldoe ik aan de regels?
Start mijn advies
Downloads
Meer weten? Bekijk onderstaande documenten.
Factsheet voor evenementen en dagattracties (pdf, 193 kB)


